La necessitat de reformar els nostres habitatges
Després de la crisi del COVID-19 s’ha evidenciat, tant des del punt de vista de la ciutadania com el de les organitzacions internacionals, la necessitat de rehabilitació de molts habitatges espanyols. Segons la Comissió Europea “el 75% del parc immobiliari es va construir abans que estiguessin en vigor les primeres directives sobre eficiència energètica. I el 80% d’aquests edificis seguiran en peus en 2050”. Raons per les quals aquesta renovació hauria d’anar cap al camí de la sostenibilitat i l’impuls a les energies renovables.
Necessitat d’una arquitectura sostenible
Davant l’arribada del coronavirus, ens hem adonat que l’arquitectura influeix en el nostre dia a dia i en la nostra percepció de vida. En aquest context es fa més evident l’impacte de l’arquitectura sobre la nostra salut física i emocional, així com en l’economia a causa de la ineficiència energètica de la majoria dels habitatges.
Segons el president del Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya, CSCAE, “El confinament ens ha permès ser molt més conscients de les manques que tenen els nostres habitatges i de la seva importància en el nostre benestar. És el moment que es consideri l’impacte de l’entorn construït en la salut i el benestar de les persones”.
El CSCAE ha remès al Govern un document amb mesures de reactivació del sector on planteja una recuperació econòmica que es recolzi en la reactivació del sector de la construcció i tingui com a objectius garantir el dret universal a l’habitatge, així com potenciar la rehabilitació i renovació urbana com a bases del benestar del conjunt de la ciutadania.
La importància de rehabilitar els nostres habitatges ha quedat demostrada:
• L’ús d’espais exteriors de l’habitatge s’ha incrementat. Els balcons han sigut sens dubte els protagonistes d’enguany. Les terrasses, patis, jardins, piscines s’han tornat un espai envejable i desitjat. A més, especialistes de la salut han manifestat que els ambients tancats i la humitat afavoreixen la transmissió de malalties i una ventilació deficient pot provocar baixades d’energia, mal de cap i empitjorar símptomes com la tos. La tendència sembla ser la revaloració d’espais oberts confortables i saludables, així com sistemes eficients de ventilació.
• Segons l’OCU, Organització de Consumidors i Usuaris, el consum elèctric en les llars espanyoles va augmentar un 28% pel confinament. Segons un estudi de IDAE, Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia, la calefacció en habitatges unifamiliars i pisos a Espanya representa el 47% de l’energia consumida. Només l’11,2% de les llars disposa d’alguna mena d’energia renovable. Sembla evident que les llars buscaran formes més eficients d’estalvi en les factures de llum i aigua.
• S’ha fet evident la importància de la il·luminació natural en un habitatge. Segons Idealista, el 7,9% dels espanyols està passant el confinament sense veure el carrer des del seu habitatge. Madrid és la capital amb més pisos interiors (el 20,3%), seguida per Bilbao i Cadis, Per sort, la normativa a València no permet la construcció de pisos interiors. L’entrada de la llum natural portarà beneficis, no sols com un mitjà d’estalvi, sinó també de millora en l’habitabilitat de l’espai. La il·luminació natural en edificis és un dels factors ambientals de major importància en el disseny arquitectònic i constructiu de qualsevol edifici. La il·luminació en l’arquitectura hauria de ser gestionada sota criteris de responsabilitat sostenible, optimitzant els recursos naturals.
• Les queixes per soroll a les cases durant el confinament pel coronavirus s’han incrementat, segons les dades policials de les principals ciutats. En el cas de Barcelona, els sorolls i la música representen més de la meitat de totes les queixes. S’han atés més de 5.000 crides relacionades amb requeriments de convivència que posen també el focus en les molèsties ocasionades per obres o en els espais comunitaris dels immobles. Tenir un habitatge ben aïllat acústicament ha resultat bàsic per a aconseguir un major benestar físic i psicològic. És possible que els habitants dels habitatges tendisquen a buscar solucions per a l’aïllament acústic.
Impuls a la construcció i energies renovables
Brussel·les està preparant un pla urgent contra la crisi del COVID-19 amb la finalitat d’aconseguir una recuperació econòmica dels Estats membres, entre els quals es troba Espanya. Concentrar la inversió en sectors i activitats amb un futur sostenible és un dels grans objectius de la Unió Europea per als pròxims mesos.
Aquest document recorda que «els edificis són els majors consumidors d’energia a la UE i són responsables del 36% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle»; quan la UE es proposa aconseguir la neutralitat en emissions. «La necessitat d’una rehabilitació generalitzada és clara». El pla col·loca a la construcció, especialment a la rehabilitació d’habitatges, i a les energies renovables, com dues dels àmbits prioritaris als quals es destinarà una gran part de la inversió. La Comissió s’estaria plantejant una intervenció de fons públics i privats per a l’anomenada «onada de renovació» d’edificis i habitatges a nivell europeu. Una inversió que podria aconseguir fins a 250.000 milions d’euros anuals. Cal esmentar que en aquest document inicial no es donen detalls específics sobre el finançament del pla, encara en plena negociació per part dels Estats membres.
El vicepresident primer de la Comissió, Frans Timmermans, responsable del Pacte Verd, assenyala que “La renovació serà inevitable en qualsevol cas. Així que si la prioritzem, posem a treballar a tota un sector de manera immediata, amb llocs de treball que no es poden deslocalitzar i que seran necessaris en cada poble, ciutat o gran urbs”. “No serien només els treballadors de construcció, sinó tota una indústria que inclou des de fabricants de sistemes de calefacció, instal·lació de panells solars, materials d’aïllament, arquitectes, enginyers…”
En tamborí arquitectes saludem aquestes iniciatives i creiem que no sols hem de repensar l’ús d’energies renovables sinó en una arquitectura sostenible que sigui present en tot el procés constructiu. Et convidem a conèixer-nos https://www.tambori.es/ca/tambori-va/ i conèixer els nostres projectes de reforma d’habitatges https://www.tambori.es/ca/tag/vivenda-ca/
Més Sostenibilitat: