tamborí arquitectes

Cobertes verdes

cubiertas verdes techos verdes blog tambori arquitectes arquitectos estudio de arquitectura sostenible

Cobertes verdes

Què són les cobertes verdes?

Se’ls coneix com a “sostres verds” o “sostres vius”. Són cobertes recobertes de vegetació plantada sobre una capa de terra que se situa sobre una membrana impermeabilizant.

 

Les cobertes verdes són un sistema constructiu que busca millorar l’hàbitat i estalviar el consum d’energia, a més d’augmentar la superfície verda de l’àrea en el qual s’assenten. Per això, és important diferenciar els tipus de cobertes verdes que el mercat ens ofereix, i les seues característiques.

 

Components d’una coberta verda:

cobertes verdes

 

Què hem de tindre en compte abans d’implementar una coberta verda?

 

És important entendre les característiques de l’emplaçament i analitzar detalladament la viabilitat de les cobertes verdes. Hem de tindre en compte:

 

  • Informació climatològica: temperatures màxima i mínima, pluviometria anual, variacions de vent, influència dels factors climatològics depenent de l’altura de l’edifici, etc.

 

  • Condicions ambientals: risc d’incendis, contaminació atmosfèrica, coneixement de la vegetació local, efecte de plagues, etc.

 

  • Càrregues estructurals: màxima capacitat de càrrega de la coberta, estimació de càrregues puntuals, etc.

 

  • Xarxa de drenatge: punts de desguàs i altres per a previndre i/o evitar embossos en cas de pluges torrencials.

 

  • Coberta: forma, superfície útil, espai disponible per al desenvolupament de la vegetació, pendent, recollida d’aigua i possibilitats d’emmagatzematge, estat (impermeabilització, murs, seguretat, etc)

 

  • Accessibilitat: Tant per a la instal·lació i manteniment, així com per a l’ús diari, en cas que així es proveïra. 

 

Beneficis de les cobertes verdes

cobertes verdes beneficis

 

Les cobertes verdes ben dissenyades i implementades aporten múltiples beneficis tant per a l’entorn urbà com per a l’habitatge:

 

  • S’aprofita millor l’aigua de pluja. Habiliten la infiltració i acumulació de l’aigua de pluja ja que retarden la seua arribada als drenatges pluvials i permeten l’evapotranspiració de l’aigua emmagatzemada. Tot això, ajuda a estabilitzar el nivell de les aigües subterrànies, redueix la càrrega màxima en el sistema d’aigües residuals i disminueix el risc d’inundacions.
  • Prolonguen la vida útil de la coberta. Com el sostre està cobert de vegetació, la superfície de coberta exposada a la deterioració és limitada. Una coberta vegetal protegeix la impermeabilització i els materials de les influències externes com el sol, la pluja, el vent i les fluctuacions de temperatura. També ofereixen a la coberta una capa superior, sòlida i resistent contra l’erosió. A més, les plantes contenen de manera natural una gran quantitat d’humitat, per la qual cosa crea una coberta natural resistent al foc.
  • Milloren la qualitat de l’aire. Redueixen el calfament urbà i la contaminació ja que produeixen oxigen i absorbeixen CO₂.
  • Milloren la qualitat de vida. Els entorns naturals tenen un efecte positiu sobre el benestar de les persones. No sols es respira millor, sinó que ajuden a la relaxació i redueixen l’estrés. Ofereixen més interacció social. Les àrees amb més zones verdes pateixen menys agressions, violència i vandalisme.
  • Redueixen el soroll. Milloren la protecció contra el soroll ja que les cobertes vegetals actuen com una barrera de so, són atenuadores del soroll.
  • Funcionen com a aïllament tècnic. Regulen la temperatura dins de la vivenda gràcies a que la vegetació sobre les cobertes té un alt efecte d’aïllament tèrmic, ja que la capa de substrat no permet que el sostre es calfe. A més les cobertes verdes redueixen la temperatura de l’ambient per mitjà de l’evapotranspiració, la fotosíntesi i la capacitat d’emmagatzemar calor en la seua pròpia aigua.
  • Augmenten la biodiversitat. Depenent de la vegetació, proporciona un hàbitat per a ocells, insectes i altres classes d’animals.
  • Augmenten el valor de la vivenda. Millora el seu comportament energètic i la seua qualitat estètica. L’aspecte natural i sostenible, combinat amb una reducció en els costos d’energia i l’extensió de la vida útil de la coberta, es tradueix en un augment del valor de l’immoble.

Encara que els sostres verds tenen molts beneficis, també tenen alguns desavantatges que han de tindre’s en compte.

 

Desavantatges de les cobertes verdes

 

  • Cost: Els sostres verds poden ser més costosos d’instal·lar que els sostres convencionals, ja que requereixen una estructura més sòlida i un sistema de reg i drenatge.
  • Manteniment: Les cobertes verdes requereixen manteniment regular per a mantindre la vegetació saludable i evitar problemes d’estructura.
  • Pes addicional: El pes addicional de la vegetació i el sòl pot augmentar la càrrega sobre l’estructura de l’edifici, la qual cosa pot requerir un reforç de l’estructura en immobles ja construïts o l’ús de materials de construcció més resistents per a obres de nova planta.
  • Dificultat per a reparar el sostre: Si és necessari realitzar reparacions en la coberta, pot ser més difícil accedir als seus components i estructura a causa de la vegetació.
  • Necessitat d’un sistema de reg: Els sostres verds requereixen un sistema de reg per a subministrar aigua a la vegetació. Si el sistema de reg no funciona correctament, pot resultar en la mort de la vegetació i danys en la coberta.

cubiertas verdes Copenhagen, Dinamarca

 

Copenhagen, Dinamarca

 

Els reptes que ens ofereix el futur de l’arquitectura i la construcció giren entorn a l’estalvi energètic i a la sostenibilitat, per això hem de pensar en alternatives com les cobertes verdes o altres solucions que ens aporten benestar.

 

Si bé, a Espanya encara no existeix una normativa oficial per a legalitzar la instal·lació de cobertes verdes com a alternativa sostenible, existeixen països com el Canadà, Suïssa, França i Dinamarca, on s’obliga al fet que totes les cobertes dels edificis de nova construcció siguen aprofitades totalment o parcialment amb algun tipus de vegetació.

 

Existeixen grups i associacions com l’Associació Espanyola de Cobertes Verdes (*ASESCUVE, amb seu a Barcelona) que veuen la necessitat de comptar amb normatives, metodologies i tecnologies en la construcció de cobertes verdes, tenint com a model els treballs realitzats en aquests països.