Edificis malalts afecten a la nostra salut
El Consell General de l’Arquitectura Tècnica d’Espanya (CGATE) en col·laboració, i sota l’assessorament del Consell General de Col·legis de Metges (CGCOM), ha editat la guia “Edificis i salut. Set claus per a un edifici saludable”, en la qual s’aborden, des del punt de vista tècnic, les àrees centrals que poden afectar la salut física com a psicològica dels usuaris dels edificis, on passem fins a un 90% del nostre temps.
Si bé ja existeixen diferents estudis que associen íntimament l’habitatge amb la salut, destacant, entre altres causes, la presència d’humitats, la falta de llum natural o no tenir recursos per a mantenir a una temperatura adequada la llar, per primera vegada es planteja una guia realitzada per arquitectes tècnics i metges per a acostar aquesta realitat en la seva dimensió social.
És una realitat que els canvis climàtics tenen efectes en la salut per la qual cosa és necessari estar preparats i adaptar els nostres habitatges i edificis a les noves condicions climatològiques. Aquesta guia és una expressió de compromís professional per a aconseguir edificacions més saludables.
Els espais on vivim requereixen ser protectors per a la salut i el benestar; la seva il·luminació, la seva accessibilitat, la seva climatització, el seu aïllament acústic i tèrmic, la seva qualitat constructiva, la seva seguretat, etc. El nostre entorn no és només l’habitatge; la trama urbana és l’altre gran component de l’hàbitat; perquè fora de la llar està el barri, els comerços, els mercats, els serveis, el transport, l’escola, els treballs, l’oci.
En aquest sentit l’arquitectura i l’urbanisme són un gran vector de l’habitabilitat i de la salut on hem de conèixer els materials amb els quals construïm els nostres habitatges.
Hem de fer un pas endavant, prendre decisions i exercir des de la iniciativa professional una acció intel·ligent i solidària. Avui dia, certificacions com BREEAM i Passivhaus tenen com a objectiu la sostenibilitat en l’edificació.
En Tamborí Arquitectes som conscients d’aquest canvi i la nostra formació en els últims anys s’ha dirigit cap a aquesta direcció.
En aquest manual es pot veure com el benestar tèrmic, qualitat de l’aire, productes saludables, protecció enfront del soroll, il·luminació, accessibilitat i qualitat de l’aigua influeixen en la nostra salut, des dels materials o productes saludables a utilitzar en les solucions constructives, fins a les instal·lacions comunes i privades.
Compartim el contingut complet d’aquest document que està enfocat a ajudar els professionals de l’edificació a fer més comprensible per als usuaris els paràmetres que incideixen en la salut de les llars.
http://www.arquitectura-tecnica.com/pdf/gu%C3%ADa%*20Siete%*20Llaves%20CGATE-OMC.pdf
Més Sostenibilitat: