tamborí arquitectes

Impacte del coronavirus enfront de la crisi climàtica

Impacte del coronavirus enfront de la crisi climàtica produïda pel CO₂ i la necessitat de promoure una arquitectura sostenible

Impacte del coronavirus enfront de la crisi climàtica

Enfront de l’evident preocupació mundial per la declaració de pandèmia de l’OMS sobre l’expansió del coronavirus, ens arriben notícies no tan negatives sobre l’efecte que aquest genera en el medi ambient. Davant la presentació de l’últim informe de l’Organització Meteorològica Mundial sobre l’augment de les temperatures i dels fenòmens meteorològics extrems i, a uns mesos que comenci el cim COP26 de Glasgow; l’Observatori de la Sostenibilitat ha presentat una estimació de les emissions de CO₂ a Espanya en 2019. L’excés d’acumulació en l’atmosfera d’aquest gas accelera l’escalfament global. El problema s’origina quan les activitats de l’ésser humà augmenten l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle a l’atmosfera.

 

Segons aquest informe, s’estima una caiguda d’emissions de CO₂ en el 2019. A més es preveu que disminuiran aquestes emissions en 2020 a causa del Covid-19. A Espanya, en el 2019, s’ha reduït un 5,8% respecte al 2018.

 

La Xina, responsable de més d’un 25% de les emissions globals, s’ha convertit en el referent d’estudi de la reducció d’emissions de CO₂ a causa de l’aturada produïda per la crisi del Covid-19. La NASA i l’Agència Espacial Europea van publicar imatges de satèl·lit que mostren una caiguda dramàtica entre gener i febrer dels nivells de diòxid de nitrogen (NO2) en l’aire del gegant asiàtic, producte de les mesures preses per a frenar el virus. S’observa, a més, una caiguda d’almenys un 25% de les emissions de CO₂ en les dues últimes setmanes de gener, segons càlculs de Lauri Myllyvirta, del Centre de Recerca en Energia i Aire Net (CREA), amb seu als Estats Units. I això es tradueix en un 1% de les emissions globals anuals.

 

A pesar que els experts pronostiquen una caiguda en les emissions d’efecte d’hivernacle, es tem l’efecte reboti. L’ONU adverteix “No combatrem el canvi climàtic amb un virus”. Global Carbon Proyect també indica que es tractaria d’una caiguda temporal, i planteja el dubte de si aquest descens serà compensat o revertit amb la resposta que el Govern xinès ofereixi a aquesta crisi.

 

Avui ens trobem davant un estat d’alarma a nivell global que ens preocupa en molts sentits. És temps de quedar-se a casa i reflexionar sobre el que cadascuna dels nostres sectors professionals pot fer en aquest canvi de paradigma energètic.

 

S’ha comprovat que el PIB actual està íntimament relacionat al consum d’energies fòssils i la construcció contribueix en gran manera a aquest consum. Segons l’Aliança Global per a Edificis i Construcció “Els edificis i el sector de la construcció representen gairebé el 40 per cent de les emissions totals de CO2 relacionades amb l’energia i el 36 per cent de l’ús final d’energia a tot el món.(…) S’espera que la superfície global de l’edifici es dupliqui per a 2050, impulsant l’energia demanda i emissions de GEI relacionades per a la construcció.”

 

Des de tamborí arquitectes veiem urgent canviar el model de construcció, comprometent-nos a promoure una arquitectura responsable i sostenible. Som conscients que és necessari estar preparats, adaptant els nostres habitatges i edificis als nous reptes, reduint el seu impacte ambiental durant la construcció i vida de l’edifici.

 

Tot això es pot aconseguir amb moltes accions: ús de tecnologies baixes en carboni o carboni 0, generació local de l’energia per a satisfer una part de la demanda de l’edifici, construcció d’edificis amb una alta eficiència energètica, control de les emissions generat pel transport durant la construcció de l’obra i un llarg etcètera.

 

En conclusió, tenim una infinitat d’eines al nostre abast per a intentar abordar la construcció des d’una arquitectura més concorde als temps que ens vénen. Afrontem el canvi.