tamborí arquitectes

Piscines sostenibles per molts motius

piscinas sostenibles o ecológicas son conocidas también como biopiscinas, piscinas naturales, o piscinas naturalizadas

Piscines sostenibles per molts motius

Les piscines sostenibles o ecològiques són conegudes també com biopiscines, piscines naturals, o piscines naturalitzades. Estan dissenyades per a utilitzar processos naturals de purificació de l’aigua, disminuint o eliminant l’ús de químics perjudicials per a la salut i el medi ambient.

 

Piscines convencionals vs. piscines sostenibles

Les piscines convencionals són un problema ambiental. Consumeixen molts recursos en la seva construcció i manteniment. Requereixen un gran volum d’aigua amb un alt estàndard de qualitat. A més, utilitzen químics com el clor per al control de bacteris i microorganismes. Això propícia que siguin un focus de contaminació i de risc per a la salut. Així mateix, és important assenyalar que l’aigua d’aquestes piscines no és apta per a ser reciclada, ni tampoc per al reg de jardins, ni molt menys horts.

 

En canvi, les piscines sostenibles s’adapten als recursos i processos naturals de purificació de l’aigua. Això s’aconsegueix gràcies a un procés natural de filtrat a través d’elements com la sorra, la grava o les plantes. D’aquesta manera aconsegueixen un major equilibri amb el medi ambient que les envolta. A més, una gran diferència respecte a les convencionals és que aquest tipus de piscines no es buiden per al seu manteniment, la qual cosa permet un gran estalvi d’aigua i de diners. En tot cas, l’aigua que s’ha de reposar és la que es consumeix per l’ús normal en entrar i sortir d’aquesta.

 

Dades d’interès segons ASOFAP

L’Associació Espanyola de Professionals del Sector de la Piscina ha publicat el següent:

• Espanya és el quart país del món i segon d’Europa en nombre de piscines, amb un parc superior als 1,3 milions d’unitats (ús residencial + ús públic i col·lectiu) en 2019.

 

• És un mercat madur amb especial atractiu en l’apartat d’equipament, manteniment, rehabilitació o reforma integral d’aquestes instal·lacions. Un sector format per 2.500 empreses i 70.000 treballadors, entre ocupacions directes i indirectes (+9,4% respecte a 2017).

 

• És un sector en creixement. Amb 5 anys de creixement sostingut, es calcula que el sector va créixer un 6% en el 2019. Els productes més demandats en 2019 van ser els equips d’electròlisis de sal, seguits dels sistemes d’il·luminació led, els robots de neteja i els sistemes de dosificació i control.

 

• Aquestes dades confirmen la consolidació de la demanda d’innovacions que potencien la connectivitat (IoT) i la sostenibilitat en el sector (sistemes d’estalvi energètic de l’aigua, sistemes de climatització amb panells solars, cobertes, etc.).

 

En definitiva, per què optar per una piscina sostenible?

• Estalvi energètic, no es necessiten depuradores.

 

• No contamina, no és necessari aplicar productes químics.

 

• Estalvi d’aigua.

 

• Practicitat i comoditat, el manteniment és més senzill.

 

• Eco-amigable amb el medi ambient, augmenta la biodiversitat de la zona.

 

• Saludable, respecta la salut de la pell, ulls i mucoses.

 

Com funcionen?

• S’ha de construir la piscina amb un cert desnivell per a permetre que l’aigua estigui en moviment.

 

• El moviment de l’aigua es genera mitjançant una bomba hidràulica, per a això es pot utilitzar alimentació per energia solar amb la finalitat d’estalviar energia.

 

• Les plantes, col·locades en un altre espai separat del destinat al bany, s’encarreguen de filtrar la brutícia. Són part important de les piscines ecològiques. La seva integració en el disseny, sobretot en jardins, s’assembla a estanys o llacs naturals.

 

• Les pedres i sorra són també filtres naturals per a eliminar les impureses i bacteris de l’aigua de manera natural.

 

• En el cas de les piscines d’aigua salada s’empra la sal comuna, per la qual cosa a més de natural, resulta molt més barat que els productes químics i clors tradicionals. A més, la concentració en sal és menor que en la mar, per la qual cosa no irrita els ulls ni la pell.

 

Algunes mesures d’estalvi energètic que es poden utilitzar en les piscines sostenibles

• Fonts d’energia neta com l’energia solar per a fer funcionar la bomba de circulació de l’aigua, la il·luminació o el robot de neteja elèctric. A més, es pot usar per als sistemes d’escalfament d’aigua en dutxes, en sistemes de neteja.

 

• Il·luminació sostenible, les lluminàries LED són una millor opció enfront de les lluminàries tradicionals, ja que ofereixen una vida útil molt més llarga amb uns costos inicials cada vegada més competitius.

 

• Filtres de sorra, de l’anomenat vidre o cristall filtrant, substituint a la sorra de sílex per a reduir el manteniment i consum d’aigua i augmentar la qualitat d’aquesta.

 

• Aparells de neteja elèctrics per a reduir els cicles necessaris de neteja de la piscina. Aquests al seu torn allarguen la vida útil dels equips de filtració en reduir el seu ús com a ”dipòsit de brutícia”, i igualment ajuden a reduir el nombre de rentades necessàries del filtre, i per tant, el consum d’aigua.

 

• Cobertes de piscines, són un element de seguretat i neteja, redueixen considerablement les pèrdues d’aigua per evaporació i afavoreixen el manteniment tèrmic. En el cas del policarbonat solar aconsegueix elevar la temperatura de l’aigua sense aportacions energètiques extra.

 

Consideracions

• Calcular l’ús que tindrà la instal·lació, perquè de la quantitat de persones que l’usen dependrà la càrrega de nutrients que el filtre ha de manejar.

 

• El disseny i l’arquitectura sostenible no sols està en la pròpia piscina, sinó també en l’ús de materials ecològics i reciclables al seu voltant. Alguns elements com a paviments i mobiliaris d’exterior, poden ser pensats amb materials naturals i ecològics. Podem identificar aquest tipus de productes gràcies als segells que certifiquen les seves característiques ecològiques, la seva sostenibilitat o el seu respecte pel medi ambient.

 

Pròximament començarem un projecte de piscina sostenible. En tamborí arquitectes estarem molt contents de compartir i mostrar el resultat quan acabem l’obra.